Írógépjavító műhely antik írógépek számára

Az antik írógép javítás írógépjavító műhelyünkben olyan szolgáltatás, amely a régi, gyakran pedig történelmi múltra visszatekintő matuzsálemek kézírást volt hivatva felváltani. Ezeknek a formailag és működésükben is letisztult szerkezeteknek a karbantartását, felújítását és helyreállítását csak széleskörű ismeretek birtokában szabad elkezdeni.
Az írás leggyakrabban használt, idejétmúlt eszközeinek a szervizelése, hibajavítása lényegesen eltér a mai gépekétől.
A három ismert márkán kivül Underwood, Remington, Royal nagy számú géptipus létezik.
Bár alapvetően azonos céllal készültek a megvalósítás formái szerteágazóak. Az állandó fejlesztés is újabb és újabb tipusok megjelenését eredményezte. Amerika után  Európában is megjelentek új irógépmárkák.  
Talán a német márkák a legismertebbek. Mercedes, Continental, Rheinmetall, stb...
Ezek a tényezők nehezítik meg a szakszerű javítást.
A helyreállítás folyamat a gép mechanikai eleminek tisztítását, olajozását valamint a kopott vagy működésképtelen alkatrészek cseréjét egyaránt magába foglalja. Célja, hogy a felújítás után az írógépszerkezet újra működőképessé váljon és megőrizze eredeti esztétikáját és történelmi értékét.
A munka elvégzéséhez a tapasztalaton túl szenvedély, innováció, elkötelezettség és elszántság szükséges. Az elmúlt 20 évben talán a nosztalgia vagy egyéb okok miatt, de egyre több régi, antiknak mondható gép rendbehozatalára mutatkozott igény. A feladat nem volt egyszerű, mert az 1890-es évek végétől nagy számban és tipusválasztékban jelentek meg gépek. Amerikában hoztak létre először nagyobb számban írógépeket Royal, Remington, Underwood stb... Majd Európa is követte a fejlődést /Continental, Hermes stb./
Ezen tipusok működésének megismerése javítása alkatrészellátás munka és időigényes feladatot jelentett, de sikerült pár év alatt megoldani.
Minden vintage írógépmasinát egyedi, speciális projektként kezelek. Szétszerelem, megtisztítom, átfestem, szervizelem, majd újra összeszerelem, hogy kipróbáljam az összes funkciót, valamint meggyőződjek arról, hogy minden tökéletesen működik. Az ilyen projekt megfiatalítja a gépet, és precíz munkát és odaadást igényel, hogy a végén minden a helyére kerüljön. Igény szerint teljeskörű rekonstrukciót is el tudok végezni, ami már lényegében restaurálást jelent. Tájékozódjon a munka ellenértékének nagyságáról!

Felújítás előtti állapotfelmérés

Munkánk szakértői tudás és speciális eszközököket igényel, mivel az ilyen gépek alkatrészei régiek, különlegesek és gyakran nehezen vagy egyáltalán nem hozzáférhetők. Szemelőtt tartjuk az antik tárgyak iránti tiszteletet és gondosságot, hogy  megőrizzük azok történelmi jelentőségét és esztétikai értékét. Ezek a gépek művészeti kollekciók tagjai, ezért fontos, hogy a helyreállítás során megőrizzük eredeti állapotukat és esztétikájukat.

Célunk az írógépek széppé, használhatóvá tétele.
Ennek első lépése az állapotfelmérés. Ez fontos tevékenység ezeknél a gépeknél, mert igy lehet megtudni, javítható-e egyáltalán, és ha igen, mennyiért.
Második lépésként a gép szétszerelése következik. Tisztítás, majd javítás, összeszereléssel egybekötve. Beszabályozás kipróbálás, ha minden van, akkor befejeződött a szervizelés.

Corona antik írógép
Corona
Erika antik írógép
Erika
Hammond antik írógép
Hammond
Lloyd Junior antik írógép
Lloyd Junior
Mercedes antik írógép
Mercedes
Oliver antik írógép
Oliver
Underwood antik írógép
Underwood
Yost antik írógép
Yost

Kölcsönzés:

Gyüjteményem nagyobb része antiknak mondható, azaz 100 év körüli gépekből áll. Néhány ismertebb márka Yost, Blickendersfer, Hammond, Underwood, Remington stb... Ezek nagy része felújított, de egy részük felújítás előtti állapotban van.
Az 1930-as évek utáni évekből is van néhány darab: Continental, Mercedes, Olympia és néhány a szocializmus termékeként számontartott tipust is tartalmaz: Optima, Erika, Consul stb...
Adler kölcsönözhető antik írógép
Adler
Gundka kölcsönözhető antik írógép
Gundka
Hammond kölcsönözhető antik írógép
Hammond
Junior kölcsönözhető antik írógép
Junior
Mercedes kölcsönözhető antik írógép
Mercedes
Monarch Visible kölcsönözhető antik írógép
Monarch Visible
Oliver kölcsönözhető antik írógép
Oliver
Pannónia kölcsönözhető antik írógép
Pannónia
Rem-Blick kölcsönözhető antik írógép
Rem-Blick
Remington Standard kölcsönözhető antik írógép
Remington Standard
Rofa kölcsönözhető antik írógép
Rofa
Yost kölcsönözhető antik írógép
Yost

Restaurálás:

80-100 éves gép esetében nem egyszerű feladat az eredeti állapot minél tökéletesebb visszaállítása. Az első lépés az állapotfelmérés, ennek alapján lehet eldönteni a restaurálás mértékét. Tisztítás kisebb hibák kijavitása következik.
Amennyiben festés is szükséges le kell bontani a kivánt mértékig az írógépet. Festés a krómozott elemek széppé tétele következik. Összeszerelés beszabályozás a matricák felrakása az elvégzendő munka.
Blickensdersfer antik írógép
Blickensdersfer
Continental 340 antik írógép
Continental 340
Continental Silenta antik írógép
Continental Silenta
Hammond antik írógép
Hammond
Ideal antik írógép
Ideal
Remington Junior antik írógép
Remington Junior
Royal 10 antik írógép
Royal 10
Smith Premier antik írógép
Smith Premier
Gyakran ismételt kérdések
 • Megjavíthatók a régi írógépek?

  Igen, Megfelelő szaktudással és műszaki háttérrel javíthatóak és üzemképessé tehetők a régi gépek is.

 • Mi számít antik írógépnek?

  Azt mondhatjuk, hogy 70 év felettiek már régiségnek számítanak. Különös ismertetőjelük lehet a díszes kialakítás, az egyedi billentyűzet. Minél régebbi az írógép, annál értékesebb és kívánatosabb egy gyűjtő számára

 • Hogyan működnek a régi írógép?

  Különböző mechanizmusok működtették a régi írógépeket. De csak azok terjedtek el, amik könnyen kezelhetőek voltak. A betükarokat felfőzték egy szerkezetre ahonnan kipattanva rácsapódtak a gumi hengerre így a festékszalag pedig nyomot hagyott a papíron.

 • Milyen karbantartást igényel egy antik írógép?

  Célszerű a portól megvédeni és idónként szalagcserét végezni. Ez utóbbit jó szakenberre bízni.

 • Miért vásárolnak az emberek régi írógépeket?

  A gyűjtók hobbiból, de remek iparművészeti rermékek lévén az esztétikum is fontos szempont a vásárlásnál.

 • Mennyit ér egy nagyon régi írógép?

  Általában ezek a gépek is javíthatók. Érdemes bevinni őket egy szervízbe, ahol átnézik. Ha nem javítható, alkatrészként még felhasználható lehet.

Cím:

1095 Budapest Ipar u 4/b.

Kapcsolat:

1095 Budapest Ipar u 4/b.
balazs.irodagepszerviz@gmail.com
+36-1-215-7146
+36-20-926-3992
+36-1-215-7146

Nyitvatartás:

Kedd - Szerda - Csütörtök:
9.00-től – 12.00-ig
13.00-től - 17.00 óráig
Ebédszünet: 12.00 - 13.00
Péntek - Szombat - Vasárnap - Hétfő: zárva